De geschiedenis van de sneaker

Heb je je wel eens afgevraagd waar de sneaker nu toch vandaan komt? Die vraag gaan we voor je proberen te beantwoorden.

Geschiedenis

Sneakers bestaan al best wel een tijd, alleen niet in de vorm die je nu gewend bent. In de late 18e eeuw droegen mensen al schoenen met rubberen zolen, deze leken meer op espadrilles. Ze hadden alleen een groot nadeel: er was geen rechtervoet of linkervoet pasvorm. Rond 1892 kwam de U.S. Rubber Company met meer comfortabele rubberen sneakers op de markt. Deze sneaker hadden toen al een canvas upper en droegen de naam Keds. Deze schoenen werden rond 1917 massa geproduceerd te worden. Ze kregen de bijnaam sneakers, omdat ze zo stil waren.

Marquis Converse produceerde in hetzelfde jaar de eerste schoen gemaakt voor basketbal, de zogenaamde Converse All-Stars. In 1923 kwam een basketbal speler uit Indiana genaamd Chuck Taylor met de vraag of ze niet een betere basketbal schoen op de markt konden brengen. Dat gebeurde en sindsdien kennen we deze sneaker als de Chuck Taylor All-Stars. Dit zijn de best verkopende basketbalschoenen aller tijden.

Sneakers over de hele wereld
Sneakers gingen internationaal in 1924. Dit gebeurde wanneer toen een Duitse man genaamd Adi Dassler een sneaker naar zichzelf vernoemde die hij had gemaakt. Dit was de geboorte van Adidas. Dit merk werd de meest populaire sportschoen in de wereld. Hardloper Jesse Owens droeg Adidas, toen hij op de Olympische Spelen van 1936 vier gouden medailles won. De broer van deze man: Rudi Dassler richtte weer een ander bedrijf op wat iedereen ook wel zal kennen: Puma.

Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw werden sportschoenen meestal gedragen om te sporten. In 1950 kwam hier verandering in. Kinderen begonnen sneakers te dragen als mode-statements (de early hype beasts). Nog meer tieners volgden de rage na het zien van James Dean die sneakers droeg in de populaire film Rebel Without a Cause.

Sneaker bekendheid
De verkoop van sneakers werd pas echt groot in 1984, toen Michael Jordan een contract voor een Nike schoen genaamd Air Jordans tekende. Dit is misschien vandaag de dag de beroemdste sneaker ooit gemaakt Afhankelijk van waar je woont op de wereld. Zelfs toen Jordan stopte met basketballen bij de NBA, Beleven zijn schoenen als hete broodjes over de toonbank vliegen.

Door de sterke competitie tussen bedrijven zoals Nike, Adidas, Puma en Reebok moesten deze merken innoveren en hierdoor veranderden ze de manier waarop naar sneakers werd gekeken. Het toevoegen van allerlei soorten kleuren, de mogelijkheid tot zelfstrikkende schoenen, of de nieuwste Air technologie wardoor je nog lekkerder loopt. Sneakers zijn nog niet klaar met innoveren en we zijn benieuwd wat de toekomst ons nog allemaal gaat brengen!